Predaj oglas

Predaj oglas Predaj oglas BESPLATNO

Niste registrirani? Registrirajte se

Anketa

Imate li zimske gume?

Rezultati

Autoglobal Asistencija

Pitanje

Na što paziti pri kupnji rabljenog automobila?

Odgovor

Kupnja rabljenog zna biti prava muka. Listanje oglasnika, natezanje sa svakakvim preprodavačima i čudacima, a na kraju, kada se konačno odlučite – niste sigurni jeste li kupili mačka u vreći. Svaka kupnja rabljenog je rizik, osim ako kupujete auto od poznate osobe pa znate povijest automobila.  Svakako preporučamo da sa sobom  u kupnju povedete osobu koja se razumije u automobile, a mi vam donosimo osnovne stvari na koje trebate obratiti pozornost pri kupnji.

Pripreme pred kupnju

Prije kupnje rabljenog automobila dobro razmislite prije svega o tome, za kakve potrebe trebate automobil,  te koliko novaca ste spremni izdvojiti za njega. Pri odluci svakako morate uzeti u obzir naknadne troškove, različite financijske izdatke, pristojbe za korištenje cesta, osiguranje, a prije svega i troškove održavanja, koji  nisu mala stavka, a koji se u pravilu sa starošću vozila povećavaju. Dobro se pripremite – prelistajte oglasnik, pretražite kako se kreću cijene istog modela i godišta. Provjerite izlazi li uskoro novi model. Pretražite portal TESTvoznja.net za recenzijama i testovima automobila koji vas zanima. Provjerite koje mane željenog modela se najčešće spominju.

Pretraživanje ponude rabljenih modela

Kupac je u boljoj situaciji od prodavača, zato, ne žurite. Pogledajte  što više automobila. Nemojte previše slušati priče prodavatelja.  Odluku o kupnji donesite isključivo na temelju vlastitih zapažanja. Pa postavite pitanja: Koliko je kilometara automobil prešao?  Imate li svu dokumentaciju o održavanju vozila, dokaze o popravcima, račune o promjeni ulja i slično?”

Pregled i probna vožnja

Vozilo ćete morati detaljno pregledati, najbolje u društvu stručnjaka kojem vjerujete.  Uzmite si vremena, inače ćete ga morati uzeti kasnije kad ćete voziti automobil na servis i plaćati visoke troškove popravaka.   Poželjno je da vozilo pogledate po danu. Povedite još najmanje jednu osobu sa sobom i potrudite se da ne zaboravite vozačku dozvolu, jer bez nje nema test vožnje.

Posebno obratite pažnju na:
 
•    Kilometražu. Prosječan vozač godišnje napravi  oko 15.000 km. Provjerite da li istrošenost dijelova kao što su volan, ručica mjenjača, papučice gasa i kočnice otprilke odgovara prijeđenoj kilometraži. Pogledajte presvlake na sjedalima, dignite tepihe i pogledajte dno karoserije automobila, itd. Sve su to pokazatelji koji stručnjaku pokazuju u kakvom je stanju vozilo i da li su podaci o broju prijeđenih kilometara točni ili ne. Pri vozilima višeg cjenovnog razreda i novije izrade je \\\"vraćanje kilometara unazad\\\" otežano, dok pri starijim modelima koji su na tržištu je to praksa koja lako zavede neuke kupce.

•    Provjerite podudara li se broj šasije s onim u dokumentima. Također, provjerite vide li se kakvi sumnjivi tragovi na broju šasije. Provjerite vlasništvo, valjanost registracije automobila, servisnu knjižicu, homologacijski dokument, policu osiguranja, zelenu kartu. Nemojte se zadovoljiti fotokopijom dokumenata.

•    Dobro pregledajte karoseriju. Važno je da to učinite pri jakom dnevnom svjetlu. Potražite tragove hrđe, ogrebotine, udubljenja. Da li je možda koji dio automobila u nešto drukčijoj nijansi boje? da li je moguće zapaziti kakva oštećenja, limarskih ili lakirerskih radova. Provjerite također kakvi su razmaci između pojedinih dijelova karoserija: ako se npr. pokrov motora ili vrata ne zatvaraju dobro, zbog lošeg popravka nakon oštećenja.

•    Otvorite pokrov motora, provjerite da li je motor zamašćen ili su ispod motora uljni tragovi, odnosno provjerite curil li ulje iz motora. No opet, savršeno čist i sjajan motor također nije dobar znak. Svježe opran motor je sumnjiv jer se teško može utvrditi ispušta li ulje.

•    Provjerite spremnik rashladne tekućine. On treba biti boje antifriza, a ne hrđave boje.

 
•    Upalite automobil. U pravilu mora upaliti pri prvom okretanju ključa, čak i ako je hladan, te mora mirno raditi u leru. Lampica za ulje bi se trebala brzo ugasiti. Dodajte gasa dok je auto u leru. Provjerite ide li plavi ili crni dim iz auspuha. Plavičasti dim ukazuje na istrošene klipne prstene, a crni na izgorjele ventile i opću dotrajalost.
 
•    Dogovorite probnu vožnju. Provjerite rad ručne i nožne kočnice. Nožna mora odmah reagirati i ne smije škripiti. Isprobajte ju u punom kočenju.  Zanosi li se automobil? Provjerite da li volan reagira na svako zakretanje, jer ne smije imati tzv. prazni hod. Pri vožnji ravno pustite volan i provjerite da li auto ostane u smjeru vožnje. Provjerite kuplung i mjenjač.  Mjenjaju li se brzine glatko, bez problema. Probajte iz veće brzine prebaciti u nižu, u nešto većoj brzini kretanja nego uobičajno, da provjerite rade li sinhroni.
 
•    Naslonite se svom težinom i pritisnite haubu iznad kotača,  i pustite.  Auto bi se nakon jednog “dolje-gore” trebao vratiti u normalni položaj. Ako se nastavi njihati, ovjes ne valja.

•    Udara li ovjes pri prelaženju preko neravnina? Vide li se tragovi tekućine na amortizerima? Neravnomjerno istrošene gume pokazuju na neispravnu geometriju ovjesa, te na mogućnost pretrpljenog sudara. Budite oprezni ako su ugrađene nove gume jer se tako često prikriva stvarno stanje.

•    Ne vjerujte prvom utisku o interesantnom automobilu: ulaštena unutrašnjost i vanjština automobila i prikaz relativno malo kilometara nisu potvrda o odličnosti automobila.

•    Pregledajte ispravnost svih svjetala, pokazivača smjera, svjetla za vožnju unatrag, brisača, grijanja, instrumenata, upozoravajućih svjetala i druge električne opreme.

•    Pažljivo provjerite gume i prozore u potrazi za ostacima boje, ako se eventualno vozilo pokušalo popraviti.

•    Pitajte prodavača je li vozilo ikada bilo oštećeno i gledajući ga ravno u oči očekujte njegov odgovor. Ako je odgovor da, detaljno pregledajte dio vozila koji je popravljan i naglasite svaku i najmanju manu u njegovom popravku.


Kupnja

Odlučili ste se za kupnju izabranog automobila, dogovorili cijenu, slijedi sklapanje ugovora.  Kupoprodajni ugovor može pripremiti jedna od dviju strana, najčešće se koristi već pripremljen obrazac. Savjetujemo da si prije potpisivanja uzmete vremena i dobro pročitate ugovor i razmislite.

Ugovor mora sadržavati slijedeće odredbe o:

• predmetu ugovora (detaljni podaci o tipu vozila, godini proizvodnje, boji, identifikacijskim brojevima, navedena serijska i dodatna oprema),
• cijeni automobila
• uvjetima plaćanja i
• dodatne napomene koje kupac zahtjeva od prodavača o stanju vozila

Pri preuzimanju vozila budite pažljivi, provjerite sve podatke iz ugovora, provjerite svu opremu i obavezno preuzime sve ključeve (također i rezervne).  Nakon zaključenja kupoprodajnog ugovora, stari vlasnik mora odjaviti vozilo, a novi ga treba registirati na svoje ime.


Postavi pitanje

Arhiva

Vidim da ste vi specijalizirani oglasnik pa mi molim vas da mi pomognete. Posjedujem ford focus 1,8tdci 2003.godište 74kw sa prijeđenih 126000 km. Auto imam sad već 3 godine i istina imao sam već dosta problema s njim-primjerice prije 2 i pol godine je otišao turbo ali to je sad manje bitno. U zadnjih 3 tjedna povremeno mi se događa da u vožnji osobito kad krećem motor blokira i ne da da okretaji pređu 1800, a pritom auto jako trese ispušta mnogo crnog dima, ne vuče, glasno radi..tad moram stati, ugasiti ga pa ponovno upaliti i onda radi normalno.kad se to dogodi ne pali se nikakva kontrolna lampica.mnogi su mi rekli da je to nešto s elektronikom, ali još nisam bio u servisu pa neznam točno što je. Zanima me vaše mišljenje o tome a kad odem na dijagnostiku također ću se javiti ako uspiju naći grešku.

Pogledaj odgovor

Facebook

HAK

Cjenik goriva

Petrol